Leuke uitjes

Op ontdekkingstocht in de hak van de laars

Op je route door de hak en langs de kust kom je in de meest bijzondere steden en dorpen. Maar je moet zeker ook durven afwijken van de kustroute, hoe aantrekkelijk die ook is. Je zult versteld staan van de talloze kunst- en natuurschatten die je zult tegenkomen niet alleen in Salento waar Lecce de hoofdstad van is, maar ook in de resterende provincies van de regio Apulië, de welbekende hak van de Italiaanse laars.

Leu_ostuni 500x340

Ostuni

Een stukje rijden in noordelijke richting ligt Ostuni, een stad waar je niet omheen kunt, door haar witte kleur. Ze is daarom ook bekend als de Città Bianca (de Witte Stad). Gebouwd op drie heuvels, is Ostuni de laatste jaren enorm gegroeid tot een toeristische trekpleister, dankzij haar centro storico gekenmerkt door steile middeleeuwse steegjes en schitterende oude witgekalkte woningen die de zonnestralen van het platteland weerkaatsen. De inwoners van Ostuni zijn verplicht om hun huis elk jaar opnieuw te kalken, wat het stadje al van veraf een sprookjesachtig aanzien en een bijzondere en romantische sfeer geeft. Niet voor niets willen veel mensen hier trouwen! Met een beetje geluk val je midden in zo'n bruiloft en kijk je je ogen uit. Vooral in het oude centrum zul je foto's blijven schieten, van al die witte huizen en kleurrijke details als bloemen, deuren en wapperende was. Vanaf het driehoekige Piazza della Libertà kun je omhoog wandelen, helemaal tot aan het Piazzetta Cattedrale. De kathedraal heeft één van de mooiste gevels van Apulië en is zeker een bezoekje waard, maar laat je vooral betoveren door de witte steegjes waar je op je gemak kunt ronddwalen. Ondertussen geniet je her en der van het mooie uitzicht over land, en in de verte, de zee.

Alberobello

Niet ver van Ostuni ligt het pittoreske dorpje Alberobello (Mooie Boom), gelegen in het hart van de beroemdste vallei van de streek, de Valle d'Itria, net buiten de Salento. Alberobello staat wereldbekend als de hoofdstad van de betoverende trulli, die kenmerkende witte huisjes met een kegelvormig dak. Talloze trulli verspreid over de Valle d'Itria bieden een uniek en onvergetelijk gezicht op, wat deze streek en heel Apulië zo bijzonder maakt. Het oude centrum van Alberobello bestaat uit kronkelige straatjes waarlangs meer dan duizend traditionele ronde witte huisjes staan. De geschiedenis van de trulli is verbonden aan die van Apulië als geheel. In de vijftiende en zestiende eeuw werden vanuit het Koninkrijk van Napels, waartoe Apulië in die tijd behoorde, forse belastingen opgelegd. De graven van Conversano, die destijds regeerden over het gebied waar tegenwoordig Alberobello ligt, kwamen daarom met een ingenieus plan. Zij verplichtten alle bewoners van dat gebied om hun woningen voortaan zonder cement te bouwen. Op die manier konden alle huizen namelijk razendsnel worden weggehaald elke keer als een belastinginner langskwam om een telling te doen waarop de verschuldigde belasting gebaseerd zou worden. De arme boeren mochten dus enkel losse "droge" steen gebruiken. Precies daarom weken ze uit naar een ronde vorm en een zelfdragend, koepelvormig dak. Dit dak bestond uit cirkels van stenen die tegen elkaar aan duwden, zodat het zichzelf letterlijk omhoog hield. Het was een even simpele als stevige oplossing. Al snel werden de kegelvormige daken versierd met symbolische of religieuze tekeningen. Sinds 1996 zijn alle trulli in Alberobello (die tot de dag van vandaag nog grotendeels bewoond worden) toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Leu_alberobello 500x450
Leu_martina 500x375

Martina Franca

Niet alleen Alberobello, maar ook het omliggende platteland is een lappendeken van trulli, vooral rondom de plaatsen Ceglie Messapico, Cisternino, Locorotondo, Castellana Grotte en Martina Franca, die allemaal een bezoek waard zijn. Martina Franca is evenals veel andere steden in deze streek net een schitterend schilderij met talloze witte huizen en prachtige barokke en rococo monumenten die dateren uit de 18e eeuw, toen het de stad economisch voor de wind ging. In het doolhof van straatjes in Martina Franca kom je het een na het andere pittoreske straatbeeld tegen. Het centrum wordt omringd door een stadsmuur met maar liefst 24 torens. De vroegere naam van de stad was San Martino, als verwijzing naar de beschermheilige van de stad, Sint-Maarten. De naam werd veranderd toen de Spaanse heerser Philip I in de 14e eeuw "franca" toevoegde, dat staat voor "veilige plaats". Dat is wat Martina Franca destijds was. Binnen de stadsmuren werd een veilige schuilplaats geboden voor de inwoners van de kuststreek en het platteland tegen de Turkse invasies van die tijd. In het centrum zijn de belangrijkste monumenten het Palazzo Ducale en de barokke kerken Sant'Antonio, San Domenico en Chiesa del Carmine. Martina Franca is bekend om haar sterke witte wijn, die gebruikt wordt bij de bereiding van sprankelende Spumanti en Vermout. Vanaf de stad kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de Valle d'Itria, bezaaid met trulli

Castellana Grotte

Op 40 minuten rijden van Martina Franca kun je de indrukwekkende Grotten van Castellana bezichtigen, misschien wel de meest spannende reeks van grotten van heel Italië. De grotten zijn 90 miljoen jaar geleden ontstaan maar zijn pas in 1938 ontdekt. Met een gewone trap daal je eerst af naar beneden waar je uitkomt op een immens grote en hoge ruimte. Op deze plek wordt uitleg gegeven over de grotten en wat wel en niet mag wanneer je de grotten binnen gaat. Je kunt hier onder begeleiding wandelen door talloze ondergrondse gangen die verbonden zijn met kamers, elke rijk aan stalagmieten (op de bodem gevormde druipsteen), stalactieten (hangende vorm druipsteen) en fossielen. Gedurende duizenden jaren zijn hier prachtige figuren en kleurenspellen ontstaan van druipsteen. De grotten zijn 1,5 kilometer lang met een gemiddelde diepte van 65 meter. De Grotta Bianca (de Witte Grot) wordt beschouwd als één van de mooiste grotten ter wereld, vanwege de fenomenale kristal-formaties. De temperatuur is hier aangenaam en niet heel erg koud. Het is wel handig om een vestje aan te doen. Hier en daar is het wel glad, dus is het verstandig om wel makkelijke schoenen aan te trekken.

Leu_castellana 500x320
Leu_taranta 500x470

Grecìa Salentina en Notte della Taranta

Grecìa Salentina is een gebied in Salento waar de antieke Griekse kolonisatie van Zuid-Italië in de 8e eeuw voor Christus diepe sporen in de lokale taal heeft achtergelaten. Naast het Italiaans, spreken ze hier het Griko, een Grieks dialect. Dit gebied omvat negen kleine dorpen (Calimera, Martano, Castrignano de' Greci, Corigliano d'Otranto, Melpignano, Soleto, Sternatia, Zollino en Martignano), met in totaal 40.000 inwoners. De taal is na het overlijden van de laatste priesters die in de 18e eeuw de mis in het Grieks opdroegen, in sneltreinvaart geëvolueerd tot een mondeling overgeleverde boerentaal, waarin steeds meer elementen van het Zuid-Italiaanse dialect werden opgenomen. De kruisbestuiving heeft ervoor gezorgd dat de taal tot op heden niet is uitgestorven. Sommige hoogbejaarden spreken het Griko nog als eerste taal, maar de grote meerderheid van de mensen die de taal nog meester zijn - bijna allen zeventigplussers - spreken in de eerste plaats het lokale dialect, en dan pas Griko, met alle mogelijke tussenvormen. Het Italiaanse parlement heeft de Griko-gemeenschap van Salento officieel erkend als etnische en taalkundige minderheid. Er is een rijke mondelinge traditie en folklore in het Griko. Het festival Notte della Taranta (Nacht van de Taranta) is het grootste festival op het gebied van traditionele volksmuziek in Europa. Hier gaat het feest de hele nacht door. Notte della Taranta is een jaarlijks rondtrekkend muziek- en dansfestival voor de lokale danssoorten pizzica en tarantella. Het festival vond in 1998 voor het eerst plaats, wordt elk jaar in de zomer gehouden en wordt afgesloten met een groot avondconcert in Melpignano. Hierbij treden verschillende bekende artiesten op met plaatselijke pizzicaorkesten. Notte della Taranta en het daarmee verbonden toerisme heeft ook in Italië zelf heel wat teweeggebracht, niet voor niets wordt het steeds met veel succes live uitgezonden op nationale televisiezenders. 

Al Gelsomoro

contact@algelsomoro.nl | +31 (0)6 1475 6305