Lecce

Het Florence van het zuiden Lecce

Lecce | Onze villa is gelegen op een steenworp afstand van Lecce. Dankzij haar uitbundige, rijke en elegante barokarchitectuur wordt Lecce het "Florence van het zuiden" genoemd. De hartelijkheid van de mensen, de warme sfeer en de heerlijke keuken maken Lecce tot één van de meest bijzondere schatten van Zuid-Italië. Lecce is de belangrijkste en meest bezochte stad van Salento. Het is een schitterende barokstad die in de zevende eeuw voor Christus is gesticht door de Grieken. Je ziet hier nog veel overblijfselen van het Griekse Rijk in zijn hoogtijdagen. Er zijn zelfs nog enkele dorpen te vinden waar nog oud Grieks wordt gesproken, het zogenaamde Griko.

In de oude binnenstad is het domplein Piazza Duomo, waaraan de domkerk, de imposante campanile (klokkentoren) en het bisschoppelijk paleis liggen, één van de hoogtepunten van de Leccese Barok. Lopend door het fraaie centrum kun je de ene na de andere kerk tegenkomen uit deze periode (o.a. de schitterende basiliek van Santa Croce en de kerken van Santa Teresa, Sant'Anna en San Giovanni Battista). 

Lecce

In de tweede eeuw na Christus bouwden de Romeinen hier een amfitheater, dat nu één van de meest bijzondere monumenten in het historisch centrum is. Het anfiteatro romano kon destijds plaats bieden aan maar liefst 25.000 toeschouwers en is nu te zien op het Piazza Sant'Oronzo. Je kunt namelijk ongeveer een kwart van het anfitheater zien. De rest ervan ligt nog steeds onder het moderne Lecce begraven. Een paar straten verderop ligt een Romeins theater, waarvan nog twaalf rijen zitbanken en delen van het toneelgebouw over zijn. De marmeren beeldhouwwerken die zijn aangetroffen bij de opgravingen liggen nu in het archeologisch museum.

In het centrum van Lecce kun je veel lokale producten kopen in de via Vittorio Emanuele II en via Giuseppe Libertini. Lecce is bekend vanwege haar cartapesta, oftewel papiermâché. Wil je een dagje lekker shoppen, volg dan vanaf het grote Piazza Sant'Oronzo de via Salvatore Trinchese tot aan het Piazza Giuseppe Mazzini. Hier vind je veel moderne kledingwinkels. Als echte studentenstad heeft Lecce een zeer levendig centrum waar je je ook 's nachts niet hoeft te vervelen. De populaire movida salentina, oftewel het nachtleven in het historische hart van de stad, geeft je de kans een enorme keuze aan sfeervol en mooi ingerichte cocktailbars, wijnbars, restaurants en winkels te bezoeken, tot in de kleine uurtjes. Het eten is vrijwel overal verrukkelijk en de gastvrijheid van het bedienend personeel zal je helemaal op je gemak stellen.

Al Gelsomoro

contact@algelsomoro.nl | +31 (0)6 1475 6305