De kust

Van rustige baaien tot witte zandstranden

Voor de strandliefhebbers biedt een verblijf in Al Gelsomoro de mogelijkheid de zeer afwisselende kustlijn van Salento te ontdekken. Ieder strand is weer anders en heeft zijn eigen charme. Salento is een soort schiereiland, omringd door de Adriatische zee en de Ionische zee. Al Gelsomoro ligt op nog geen 10 minuten rijden van de Adriatische kust, bekend om de prachtige blauwe zee en mooie badplaatsen zoals Torre dell’Orso en Santa Cesarea Terme, tot aan Santa Maria di Leuca.

Torre dell'Orso

Bekend ook als het "Strand van de twee zussen", gebaseerd op twee grote lichtgele rotsen die boven het kristalheldere water uitsteken, biedt Torre dell'Orso een fijn strand dat langzaam in de zee afloopt, waardoor het ideaal is voor gezinnen met kinderen. Het water is erg schoon en leent zich perfect voor diverse watersporten. Vooral voor kitesurfers is het oord een waar walhalla. Er zijn ook verschillende strandtentjes aanwezig. De baai wordt omgeven door pijnbomen en lage duinen. Naast deze baai bevindt zich ook de grot van San Cristoforo, gemaakt door de mens in de vierde of derde eeuw voor Christus. Hier zijn dan ook vele geschriften en graffiti in het Grieks en Latijn gevonden.

Dek_duesorelle 500x200
Dek_otranto 500x300

Otranto

De Byzantijnse vestingstad Otranto is de meest oostelijke stad van het Italiaanse schiereiland en waarschijnlijk een van de mooist gelegen stadjes van Apulië. Loop door de Middeleeuwse Borgo met haar witte huizen, verbonden door smalle straatjes, die allemaal lijken te leiden naar de prachtige Normaanse kathedraal, versierd met fresco's in de kleurrijke stijl van de Grieks Orthodoxe kerk. Deze heeft een heel bijzondere mozaïekvloer vol met Bijbelse en mythologische afbeeldingen, waarin humor niet ontbreekt. De stad werd druk bezocht door allerlei belangrijke aristocraten, bisschoppen, monniken en literaire schrijvers. Hier zal je interessante overblijfselen vinden uit deze antieke tijd, de karakteristieke huizen, crypten, catacomben, vroeg Christelijke basilica, nu ruïnes, en een imposant kasteel. Otranto is uitgegroeid tot één van de mooiste historische en culturele plaatsen van heel Italië. De ruige kust bij Otranto is vooral geschikt voor watersporten. Palombara is geschikt voor duikers en beginnende surfers. Punta Faci is alleen aan te raden voor ervaren (wind)surfers, vanwege de sterke stroming.

Baia dei Turchi, Torre Sant'Andrea en Alimini

Als je van snorkelen houdt, is Baia dei Turchi bij Otranto absoluut een bezoek waard. Ook hier vind je kristalhelder water waar je goed in kunt snorkelen. Het strand wordt omgeven door ongerepte natuur vol pijnbomen en mediterrane vegetatie. Niet ver van de Baia is Torre Sant'Andrea, voor de liefhebbers van duiken in diepe wateren. Van de grillige rotsformaties die als een speer uit het water rijzen, kunnen de dappersten duiken in diepe baaien met helder blauw water. Daar vlakbij ligt het rustige witte zandstrand van Alimini, een van de meest schone stranden van Italië waar het heerlijk vertoeven is.

Dek_torresandrea 500x200
Dek_zinzulusa 500x400

Santa Cesarea Terme en Castro Marina

De badplaats Santa Cesarea Terme staat in het teken van de thermale baden waar water gemengd met natriumchloride, jodium en zwavel uit vier natuurlijke grotten ontspringt. De stad is een bloeiende toeristenstad met veel Moorse elementen die je terug vindt in de fijne architectuur. Op slechts 10 minuten rijden ligt de badplaats Castro Marina, een Middeleeuws stadje dat op een klif uitkijkt over de Adriatische zee. Bezoek het kasteel en de kathedraal met barokke schilderijen. Het helderblauwe water hier is vooral geschikt voor duiken of kajakhuren. De rotsachtige kust bevat meerdere prehistorische grotten, zoals de Grotta Romanelli, waar men schitterende wandtekeningen heeft aangetroffen. De indrukwekkende stalactieten en stalagmieten van de Grotta Zinzulusa zijn zeker ook een bezoek waard.

Santa Maria di Leuca

In de bad- en vissersplaats Santa Maria di Leuca komen we in het meest zuidelijke puntje van de hak van de laars, waar de Adriatische en Ionische zee in elkaar overlopen. De Romeinen noemden het finibus terrae, het einde van de aarde. De rotsen aan de kust zijn hier bijna spierwit en contrasteren mooi tegen het turquoise water van de Mediterrane zee. Vanaf de kust heb je een geweldig uitzicht over land en zee. Langs de rotskusten van Leuca kun je prachtig duiken en snorkelen. Er zijn verschillende onderwatergrotten die je kunt verkennen. 

De Ionische kust: Gallipoli

De grootste stad aan de westkust van Salento is Gallipoli. De naam betekent in het Grieks "mooie stad". "Parel van de Ionische zee" is een treffende beschrijving voor deze mooie havenstad. Het oude gedeelte, gebouwd op een kalkstenen eiland, lijkt uit de helderblauwe Ionische zee te rijzen. Bezienswaardigheden zijn de kathedraal in pure barokstijl, het kasteel en de Hellenistische fontein, versierd met afbeeldingen uit de Griekse mythologie. Praktisch alles in de stad doet herinneren aan het maritieme verleden, maar vooral de zeelucht die door de pittoreske straatjes waait en de verder rustige havenstad kenmerkt. Gallipoli is rijk aan zandstranden met voorzieningen, vooral geschikt voor families met kinderen. Maar het is ook een mooie plek om te duiken, dankzij de prachtige onderwater flora en fauna. Er zijn zelfs scheepswrakken aanwezig.

Dek_gallipoli 500x250
Dek_pprosciutto 500x400

Maldive del Salento

De Ionische kust tussen Torre Pali en Pescoluse, 40 km ten zuiden van Gallipoli, wordt terecht vergeleken met de stranden van de Malediven. Het Maldive strand is waarschijnlijk één van de meest beroemde en schone stranden van Italië. Je vindt hier spierwitte brede zandstranden met ondiepe wateren waar je altijd je tenen kunt blijven zien (door de grote zandbank die voor de kust ligt is het diepste punt maar 1,5 meter), het helderste water en hier en daar wat kleine eilandjes. Dit strand is daarom erg geschikt voor een bezoek met jonge kinderen, maar ook voor een romantische vakantie met je partner is het hier heerlijk toeven.


Porto Cesareo en Punta Prosciutto

Hoger langs de westkust, ten noorden van Gallipoli, ligt het trendy Porto Cesareo, een vissenplaatsje dat steeds populairder lijkt te woorden met chique strandtenten, mooi publiek en witte stranden. Deze oorspronkelijke jachthaven biedt tegenwoordig een strandvakantie zoals het hoort. Inhammen met zandbaaien wisselen af met lage kliffen. In het beschermd watergebied kun je prachtig duiken en een van de onderwaterroutes volgen. Rood koraal en sponzen hebben zich gevestigd op de zeebodem bij de Neratina-kust. Op 20 minuten rijden van Porto Cesareo ligt Punta Prosciutto, een prachtig lang wit zandstrand. Dicht begroeide groene duinen en de Ionische zee met ongelofelijk helder en blauw water maken dit strand tot een echt paradijs.

Dek_maldive 1000x215

Al Gelsomoro

contact@algelsomoro.nl | +31 (0)6 1475 6305